Peste 1.000 de participanți la protestul față de proiectul minier de la Roșia Montană au ajuns la sediul TVR, unde au blocat au blocat un sens de circulație pe Calea Dorobanților, respectiv cel spre Piața Romană.
Manifestanții, mulți dintre ei veniți cu bicicletele, scandează mesaje de protest, fluieră, agită pancarte și lovesc de asfalt pet-uri umplute cu pietricele.
Ei s-au adunat sâmbătă seară, pentru a șaptea zi la rând, în Capitală, la Universitate, de unde au pornit în marș spre Piața Victoriei, în jurul orei 19.30, iar de acolo, spre sediul televiziunii publice.
Protestatarii au scandat, printre altele, „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Refuz, rezist, nu vrem gaze de șist”, „Noi suntem poporul, jos cu vânzătorul”, „Solidaritate” și „Fără violență”.
Printre mesajele afișate la protest se numără „Cu gaze și cianură ne dați o mare lovitură”, „Cianura și cu șistul, ‘cadouri’ de la prim-ministru”, „Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roșia Montană”, „Băsescu, Iuda românilor”, „Anulați Legea distrugerii Roșiei Montane acum”, „Nu corporația face legislația”, „Roșia Montană în UNESCO” și „Vizitați Roșia Montană”.
Jandarmii și polișiștii rutieri s-au aflat permanent pe traseul manifestanților, pentru desfășurarea protestului și a traficului în siguranță.
La protestele de până acum, manifestanții au blocat timp de mai multe ore în timpul nopții, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar și un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au manifestat în Piața Constituției și în Piața Victoriei.
Protestele de la București, alături de manifestări similare desfășurate în alte orașe din țară, au început, duminică, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.
Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.